hangman

Editoare de calcul tabelar
Introducerea unei formule simple într-o celulă

Una din funcţiile importante ale programului de calcul tabelar Microsoft Excel este capacitatea de a calcula valori cu ajutorul formulelor; formula este o ecuaţie care calculează o nouă valoare folosind nişte valori; aceasta conţine una sau mai multe adrese de celule (A3, B5, C12, AB123), numere, operatori matematici (adunare (+), scădere (-), înmulţire (*), împărţire (/), ridicare la putere (^) şi respectiv parantezele rotunde ( ) - care schimbă ordinea de evaluare).

Observaţie: toate formulele încep cu semnul egal (=) prin care se indică începutul unei operaţii matematice şi îi arată programului Excel că trebuie să înregistreze ecuaţia care urmează după formulă. Dacă nu este scris semnul = în faţa formulei atunci textul scris în celulă va ramâne în forma iniţială în loc să se efectueze calculele dorite (3 exemple: =A4+B4-C4; =A5+B5+C6+D6; =(A7^B7)/(C7*D7) ).

Pentru a introduce o formulă simplă într-o celulă, se utilizează unul dintre următoarele moduri:

1. Se foloseşte tastatura: (pentru exemplificare, folosim formula =A4+B4-C4 )

  1. Se face poziţionarea pe celula respectivă, cu ajutorul mouse-ului sau al tastelor săgeţi;
  2. Se tastează formula, care începe obligatoriu cu semnul egal (=).

2. Se foloseşte mouse-ul: (pentru exemplificare, folosim formula =A5+B5+C6+D6 )

  1. Se face poziţionarea pe celula respectivă (vezi F5), cu ajutorul mouse-ului sau al tastelor săgeţi;
  2. Se tastează semnul egal (=) pentru a începe formula. Se execută clic pe prima celulă care va fi introdusă în formulă (vezi A5), apoi se introduce operatorul aritmetic (vezi +). Când se execută clic pe celulă, ea va fi înconjurată de un chenar pulsant, iar adresa (referinţa) celulei apare în bara de formule.
  3. Se repetă procedura şi pentru celelalte celule referite în celulă: vezi exemplu dat !
  4. Se apasă tasta Enter sau butonul corespunzător din bara de formule. Dacă formula =A5+B5+C6+D6 a fost introdusă corect, în celula curentă se va afişa rezultatul formulei, iar în bara de formule va fi afişată formula. Dacă formula generează ca rezultat mesajul Error in Formula, înseamnă că a fost folosit un operator necunoscut sau s-a scris greşit formula. Dacă formula nu începe cu semnul egal (=), Excel va interpreta ecuaţia ca valoare de text.

Modul de calcul:

În celula F5 s-a calculat formula scrisă în Bara de formule Formula Bar (în exp: =A5+B5+C6+D6) folosind operatorii matematici =, + şi operanzii A5, B5, C6, D6 adăugaţi cu câte un click de mouse în celulele corespunzătoare în ordinea stabilită în formulă, nu înainte de scrierea semnului egal.

material realizat de profesor Cioroianu Iulian Marian
Copyright © 2010 Competenţe Digitale