Prezentări


10 trucuri pentru Power Point: fii mai convingător

O prezentare PowerPoint bine realizată te poate ajuta să fii mai convingător, iar mesajul tău să fie recepţionat întocmai aşa cum ţi-ai propus. De aceea, este esenţial să reuşeşti să întocmeşti un PowerPoint cât mai reuşit. Cum procedezi? Iată 10 trucuri!

1. Informeaza-te temeinic asupra temei

Înainte de a te apuca de prezentarea PowerPoint propriu-zisă, este esenţial să ştii foarte bine ce ai de făcut. Mai precis, să cunoşti tema pe care urmează să o abordezi şi ce informaţii vrei să incluzi în prezentare. Ideal ar fi să te apuci din timp, întrucât, mai mult ca sigur, te vei răzgândi de câteva ori până vei şti cu adevărat ce anume vrei să incluzi în PPT.

2. Desluşeşte tainele PowerPoint-ului

Nu ai mai făcut nicio prezentare PPT până acum? Află că nu este foarte complicat - important este, totuşi, să arunci un ochi peste opţiunile pe care le ai, astfel încât să îţi poţi da seama ce anume vrei să intre în PPT şi ce nu, cum ţi-ar plăcea să arate, etc. Nu ezita să te joci până îi descoperi toate secretele!

3. Organizeaza informaţia

Odată ce ţi-ai făcut planul de bătaie, este important să te gândeşti cum vrei să organizezi informaţia în PPT. Cel mai bun sfat? Nu insera calupuri mari de informaţie, preferând, în schimb, să faci slide-uri cât mai aerisite.

4. Atenţie la detalii

În funcţie de subiectul pe care îţi realizezi prezentarea PowerPoint, este important să acorzi o atenţie sporită detaliilor pe care le incluzi. Dacă ştii deja foarte bine cum se foloseşte PPT, atunci acum este momentul să stabileşti cum anume vrei să îţi evidenţiezi prezentarea. Ţine minte: detaliile sunt cele care fac diferenţa.

5. Inserează animaţii

Dacă tema aleasă se pretează unei astfel de opţiuni, nu ezita să o foloseşti! Însă, pentru a nu distrage atenţia publicului de la subiect şi de la mesajul pe care vrei să îl transmiţi, evită să inserezi mai multe decât este necesar pentru a-ţi puncta ideile.

6. Inserează video

La fel ca în cazul anterior, nu te sfii să inserezi şi un clip video, în cazul în care acesta îţi este de folos pentru a realiza o prezentare mai eficientă. Ţine cont de faptul că un video este o modalitate excelentă de a trezi interesul audienţei tale.

7. Treci cu uşurinţă de la un slide la altul

După ce ţi-ai întocmit prezentarea PPT, ia în considerare uşurinţa cu care vei trece de la un slide la altul - este esenţial să poţi ajunge imediat la un slide anume, dacă eşti nevoit în timpul prezentării. În acest sens, foloseşte unealta PPT specifică acestei operaţiuni (ţine minte sau notează numărul fiecărui slide în parte).

8. Gândeşte-te la varianta printată

Nu de puţine ori, vei fi nevoit să îţi printezi prezentarea PowerPoint, în special atunci când o susţii în faţa unei comisii. De aceea, este esenţial să ţii cont şi de aceasta posibilitate, întrucât, de pildă, fundalurile închise la culoare arată bine pe slide-uri, dar nu şi în forma printată.

9. Slide de mulţumire la finalul prezentării

Clişeu sau nu, nu ar strica să plasezi, la finalul prezentării PPT, un slide care să conţină un simplu "mulţumesc pentru atenţia acordată". Dacă prezentarea a fost o reuşită, acesta nu va face decât să acorde o bilă albă suplimentară - atenţie, însă, să nu pară că vrei să impresionezi comisia doar prin acest mesaj!

10. Înarmează-te cu încredere

Pentru ca prezentarea ta PowerPoint să fie de nota 10, este important să te înarmezi cu multă încredere în propriile forţe. Cum o obţii? Repetând, asigurându-te ca PPT-ul tău arată exact aşa cum ţi-ai dorit şi că ai inserat informaţia necesară pentru a obţine succesul dorit.

sursa: www.studentie.roCopyright © 2010 Competenţe Digitale