|
Formatarea textului – corp de literă, stil, mărime, culori, centrare, aliniereAdăugarea textului într-un diapozitivTextul este introdus prin acţionarea tastaturii; în momentul în care se ajunge la capătul rândului, cursorul continuă pe rândul următor. Pentru a introduce un text, va trebui să daţi un clic în zona în care scrie Click to add text (Faceţi clic pentru adăugare text) şi apoi puteţi introduce textul dorit. Formatarea textuluiDupă introducerea textului puteţi alege opţiunea de formatare a acestuia. Din meniul Format apelaţi opţiunea Font. Se ajunge la următoarea fereastra de dialog. În prima parte se poate modifica tipul de font, stilul şi dimensiunea acestuia, doar printr-un simplu clic pe opţiunea dorită. Pentru a alege o culoare specială va trebui să daţi clic pe meniul derulant Color ce deschide o nouă fereastră din care se poate alege o culoare pentru font.
În fereastra de dialog Font mai apar şi alte efecte, ce pot fi activate prin marcarea acestora printr-un simplu clic. Fiecare efect va fi atribuit doar textului dinainte selectat. Efectele mai importante sunt: Underline (Subliniere) care subliniază textul şi Shadow (Umbră) ce îi oferă textului selectat o uşoară umbră, Superscript (Exponent), este opţiunea necesară pentru a scrie textul selectat ca exponent (offset = decalaj, deplasare) şi Subscript (Indice) scrie textul selectat ca indice. Pentru a face definitive modificările va trebui apasată tasta OK. În caz contrar apăsarea tastei Cancel va lăsa textul aşa cum era. Puteţi economisi timp făcând aceste lucruri prin intermediul butoanelor prezente pe bara de meniuri. Pentru:
Puteţi alinia textul după cum doriţi. Pentru aceasta apelaţi din meniul Format – Alignment (Aliniere) şi apoi alegeţi opţiunea dorită. Pentru a economisi timp, puteţi lucra şi cu butoanele din bara de instrumente :
Dacă doriţi, puteţi transforma toate caracterele unui text în litere mari. Pentru a realiza acest lucru selectaţi textul dorit şi apoi din meniul Format alegeţi opţiunea Change Case (Modificare după caz), ce va deschide fereastra Change Case (Modificare litere mari/mici) din care vă alegeţi opţiunea dorită (pentru a transforma în litere mari alegeţi opţiunea Uppercase - MAJUSCULE). Schimbarea spaţiului între paragrafePentru a schimba spaţierea între diferite paragrafe selectaţi paragrafele asupra cărora doriţi să realizaţi modificările şi apoi în meniul Format selectaţi opţiunea Line Spacing (Interlinie). În fereastra apărută pe ecran selectaţi dimensiunile dorite. Pentru a observa modificările făcute apăsaţi butonul Preview (Examinare). Alegerea diferiţilor marcatoriO modalitate de formatare a paragrafelor existente întrun diapozitiv este cea cu ajutorul marcatorilor din meniul Format - Bullets and Numbering (Marcatori şi numerotare). Această opţiune deschide o fereastră de dialog din care ne putem alege simboluri diverse pentru a evidenţia anumite paragrafe. Tipurile de marcatori sunt:
Pentru a introduce automat un bulet se poate da clic pe imaginea corespunzătoare din bara de instrumente . Utilizarea comenzii Undo (Anulare) şi Redo (Repetare)În momentul în care s-a greşit ceva în introducerea datelor se apelează funcţia Undo (Anulare) pentru a anula ultima operaţiune efectuată. Funcţia Undo(Anulare) se găseşte în meniul Edit (Editare) - Undo (Anulare) sau în pictograma aflată pe bara de instrumente. Se observă că apăsarea tastelor Ctrl+Z realizează anularea ultimei operaţii. Opus funcţiei Undo (Anulare) este funcţia Redo (Repetare), care realizează refacerea ultimei operaţii anulate. Funcţia Redo (Repetare) se găseşte în meniul Edit (Editare) asemănător funcţiei Undo (Anulare) sau în pictograma existentă pe bara de meniuri. Se observă că apăsarea tastelor Ctrl+Y realizează repetarea ultimei operaţii. http://www.referat.ro/referate/Power_Point___formatare_text_si_imagini_cdeca.html |
|
Copyright © 2010 Competenţe Digitale