word

Editoare de texte
Transferul datelor prin importul şi exportul fişierelor

Operaţiile de import/export şi de conversie sunt asigurate în sistemul Windows, atât de către procesorul de texte Word, cât şi de programul de calcul tabelar Excel. Prin aceste operaţii se transferă textul cât şi valorile de date, dar de cele mai multe ori sunt pierdute informaţiile despre formatare.

Procesorul Word dispune de programe care asigură conversia cu mai multe formate de documente, acestea sunt activate implicit prin operaţii de deschidere a documentelor importate sau la operaţiile de salvare, adică la exportul de documente.

La deschiderea de documente cu aplicaţia Word putem proceda astfel:

•  selectăm fişierul cu o anumită extensie acceptată Word, dăm click dreapta cu mouse-ul, alegem opţiunea "Deschidere cu" (Open with) şi alegem bineînţeles aplicaţia Microsoft Word;

•  deschidem aplicaţia Word, alegem opţiunea Deschidere (Open) din meniul Fişier (File) iar din casetă de dialog deschisă alegem tipul de fişier corespunzător cu cel ales pentru deschidere.

În tabelul următor sunt enunţate câteva dintre principalele aplicaţii între care se poate asigura un transfer de date:

Tip fişier Asigură transferul de către / cu
Microsoft Word for MS-DOS / Windows (*.doc) Documentele create anterior de Word pentru sistemul de operare MS-DOS şi WINDOWS
Word Perfect for MS-DOS / Windows (*.doc) Documentele create anterior cu Word Perfect pentru interfaţa WINDOWS
Microsoft Excel Foi de calcul Excel, admite numai import
HTML Documente create în limbajul HTML pentru serviciul Web, importate sau exportate pe Internet sau e-mail.
Rich Text Format ( *.rtf ) Documentele care folosesc un Standard care salvează toate formatările şi converteşte instrucţiunile de formatare. Este folosit şi dacă sunt probleme la deschiderea sau salvarea unui fişier în alt fişier.

De asemenea, dacă creăm un document Word şi dorim să-l folosim într-o altă aplicaţie compatibilă Word procedăm astfel:

•  apelăm meniul Fişier (File), opţiunea Salvare ca (Save as) şi alegem apoi din casetă de dialog deschisă tipul de fişier dorit pentru import.

La fel şi procesorul Excel dispune de un program ce asigură conversia cu mai multe formate de foi de calcul sau fişiere de texte, aşa cum apare şi în tabelul următor, operaţia fiind similară ca şi la procesorul Word, apărând la fel în mod explicit o casetă de conversie:

Tip fişier Asigura transferul de către/cu
Microsoft Excel x.x workbook Foi de calcul create cu versiuni anterioare de Excel.
Microsoft Work ( *.wks ) Foi de calcul create cu Work (numai import). Totuşi nu se recomandă utilizarea lor.
Lotus 1-2-3 ( *.wk* ) Foi de calcul create cu Lotus 1-2-3
Quattro Pro / MS - Dos ( *.wq1 ) Foi de calcul create cu Quattro Pro sub MS-DOS.
Quattro Pro / Windows ( *.wb1 ) Foi de calcul create cu Quattro Pro sub Windows (numai import)
dBase x ( *.dbf ) Baze de date create cu versiuni dBase şi compatibile cu ele.
Text din Windows ( *.txt ), MS-DOS Texte neformatate.
HTML ( *.htm ) Documente create în limbajul HTML pentru serviciul Web, importate sau exportate pe internet sau e-mail.

Deschiderea de documente / importul de documente cu aplicaţia Excel se poate face astfel:

•  selectăm fişierul cu o anumită extensie acceptată Excel, dăm click dreapta cu mouse-ul, alegem opţiunea "Deschidere cu" ( Open with ) şi alegem bineînţeles aplicaţia Microsoft Excel;

•  deschidem aplicaţia Excel, alegem opţiunea Deschidere (Open) din meniul Fişier (File) iar din caseta de dialog deschisă alegem tipul de fişier corespunzător cu cel ales pentru deschidere;

•  deschidem aplicaţia Excel, alegem opţiunea Se importă date din submeniul Se importă date externe, meniul Date iar din caseta de dialog deschisă alegem tipul de fişier corespunzător cu cel ales pentru deschidere.

De asemenea, dacă creăm un document Excel şi dorim a fi folosit într-o altă aplicaţie compatibilă Excel (export de documente) procedăm astfel:

•  apelăm meniul Fişier ( FILE ), opţiunea Salvare ca ( Save as ) şi alegem apoi din caseta de dialog deschisă tipul de fişier dorit pentru import.

material realizat de profesor Cioroianu Iulian Marian

Copyright © 2010 Competenţe Digitale