Operaţii bancare on-line

Despre Internetul bancar

Operaţiunile bancare prin internet au apărut după anul 1990. Internetul bancar măreşte foarte mult gradul de libertate al celor care fac plăţi sau transferă fonduri, nefiind obligaţi să se deplaseze la bancă. Mai mult, internetul bancar poate fi accesat de la orice calculator care are conexiuni la internet, deci emitentul instrucţiunii de plată poate să nici nu posede un calculator la domiciliu.

Operaţii bancare on-line

Ca urmare a gamei diferite de operaţiuni prin internet şi a riscului pe care acestea îl implică, se pot stabili trei tipuri de internet bancar:

•  informaţional - acesta este primul nivel prin care băncile prezintă oferta de produse şi servicii stocată pe un server;

comunicativ - operaţiile se referă la poşta electronică, informaţii despre cont, formulare pentru obţinerea de împrumuturi, schimbarea numelui sau a adresei clientului;

•  tranzacţional - efectuarea de operaţii bancare specifice tranzacţiilor;

Operaţiile bancare care se pot efectua prin internetul bancar sunt următoarele:

- depozite la termen

- plăţi din cont (ordine de plată);

- plăţi prin carduri;

- transferuri de fonduri;

- schimburi valutare;

- vizualizarea conturilor;

- acces la informaţii financiar-bancare.

Operaţiuni de plăţi cu carduri virtuale.

Plăţile pentru procurarea de bunuri prin internet se fac de regulă prin folosirea cardului virtual. Acesta este un card special pentru operaţiuni pe internet, similar cu cardul de credit, care se alimentează dintr-un card de debit sau direct din contul curent.

1 - Cumpărătorul obţine de la banca lui un card virtual încărcat cu o anumită sumă de bani.

2 - Cumpărătorul (posesorul de card virtual) accesează site-ul magazinului virtual, care acceptă plata prin card şi apoi alege produsul.

3 - Cumpărătorul dă comanda şi completează informaţiile privitoare la card.

4 - Comerciantul transmite băncii informaţiile privitoare la card şi tranzacţie.

5 - Banca la care este arondat comerciantul autentifică mesajul şi transmite informaţiile prin sistemul VISA băncii emitente a cardului.

6 - Banca emitentă validează mesajul şi îl retransmite prin sistemul VISA băncii beneficiarului (comerciantului).

7 - Comerciantul primeşte mesajul de autorizare şi poate elibera marfa.

8 - Transmiterea fişierului cu tranzacţiile.

9 - Transferul fondurilor.

Operaţiunile directe de cont (fără card) se pot efectua pentru plăţi de bunuri şi servicii către comercianţi/instituţii publice/persoane particulare, constituirea de depozite bancare, transferuri de fonduri între conturi şi schimburi valutare, bineînţeles pe baza unui cont deschis la bancă şi a convenţiei de utilizare a contului în regim on-line. Pentru efectuarea acestor operaţiuni se accesează site-ul băncii, se formează codul (token) de acces, se introduce parola şi se transmit instrucţiunile de plată, conform meniului afişat pentru fiecare fel de produs/serviciu.

 








Copyright © 2010 Competenţe Digitale