Motoare de căutare

Câteva din secretele căutării pe GOOGLE


Calculatorul conectat la Internet poate fi un bun prieten, dacă este folosit cu înţelepciune. Cu ajutorul lui informaţia poate fi accesată mai rapid, cu atât mai eficient, cu cât subiectul căutat este mai clar conturat. Un simplu search într-un motor de căutare poate oferi informaţiile dorite, aranjate în ordine descrescătoare a numărului de vizualizări (la Google); criteriul de ordonare diferă în funcţie de motorul de căutare. Astfel pot fi realizate o lucrare, un referat la o disciplină de studiu şi nu numai, într-un timp scurt.

La iniţierea unei căutări, este bine să fie folosite cât mai puţine cuvinte, preferabil cuvinte-cheie, sugestive pentru subiectul căutat:

•  o anumită expresie, care poate fi marcată prin ghilimele; în acest mod vor fi evitate rezultatele inutile sau irelevante;

•  pot fi selectate diferite opţiuni în cadrul motorului de căutare folosit, în vederea limitării căutărilor în zona rezultatelor aşteptate: afişarea paginilor scrise într-o anumită limbă, afişarea paginilor care au fost vizitate în ultima perioadă (de exemplu 1 lună) sau a celor care au o legătură la o pagină dată etc; de exemplu, pentru a realiza un referat cu tema "Domnia şi biserica în evul mediu românesc", poate fi iniţiată o căutare pe Internet. Atenţie, însă, la corectitudinea informaţiei existente în sursa folosită. În continuare, va fi exemplificat modul de lucru în cazul când este utilizat motorul de căutare Google.

Pasul 1. Accesarea motorului de căutare ( www.google.ro )

Pasul 2. În caseta Search se completează un text de forma "Domnia şi biserica în evul mediu", fiind selectate opţiunile dorite prin bifarea casetelor corespunzătoare. Spre exemplu:

•  dacă se limitează căutarea la textele scrise în limba română, trebuie bifată opţiunea "pagini scrise în limba română"

•  butonul "Mă Simt Norocos" trimite automat la prima pagină găsită, conform criteriilor precizate pentru căutare.

SUGESTIE! Pentru a căuta informaţii în alte limbi este utilizată opţiunea "Unelte lingvistice", iar pentru a selecta criterii suplimentare, cum ar fi data apariţiei articolului, formatul fişierului etc. poate fi utilizată opţiunea "Căutare avansată".

Pasul 3. Apăsând butonul Căutare Google, vor fi afişate pagini care conţin informaţia căutată; dintre acestea poate fi aleasă pagina care interesează.

SUGESTIE! Opţiunile web ajută la filtrarea rezultatelor, în funcţie de necesităţi.

Pasul 4. Pentru a vizualiza documentul trebuie apăsat butonul Open, iar pentru a-l salva în calculator - butonul Save, urmând a fi scrisă calea spre folderul în care va fi salvat.

Dacă referatul nu este în format .doc, ci reprezintă conţinutul unei pagini web, pagina trebuie accesată, apoi va fi selectat textul care interesează şi care poate fi salvat într-un document Word. Un document poate fi descărcat în calculator utilizând opţiunea Download, urmată de Save şi calea pe care va fi salvat documentul.

Succes!
Copyright © 2010 Competenţe Digitale