![]() |
|
Rolul şi funcţiile componentelor unui calculator personalPROCESORUL Componenta ce are rolul de a dirija celelalte dispozitive, de a împărţi sarcini fiecareia, de a coordona şi verifica execuţia sarcinilor primite. Un calculator nu poate funcţiona fără procesor. Procesoarele au avut evoluţie rapidă de la 8088, 8086 - 80486, producţia fiind asigurată în principal de firma Intel, printre primii producători de procesoare destinate utilizatorilor privaţi. Alte firme producătoare sunt AMD, Cyrix, ITD. Procesoarele produse de AMD şi Cyrix sunt mai ieftine decât cele produse de Intel şi au o arhitectură compatibilă cu cele produse de Intel, însă se dezvoltă separat.
Trebuie amintit că un calculator poate avea unul sau mai multe procesoare . Plăcile de bază 'normale' permit prezenţa unui singur processor, însă sunt producători ce oferă opţiunea de 'dual processor'. Astfel în sistemele produse de Digital, HP se pot întâlni între 2-8 procesoare. Problema este ca numai anumite sisteme de operare ştiu sa folosească multiprocesarea (Linux, SunOs, Unix, WindowsNT). Astfel în Windows 9x prezenţa unui processor suplimentar nu va influenţa cu nimic performanţa sistemului. Sistemele multiprocesor sunt folosite în servere sau în staţii de lucru cu flux mare de date (CAD, GIS, etc). Un alt motiv de a folosi un sistem multiprocesor este securitatea oferită. Astfel în cazul unei defecţiuni produse la unul din procesoare conducerea va fi luată de celălalt.
Înapoi
MEMORIA In configuraţia unui sistem de calcul întâlnim două mari tipuri de memorii RAM şi ROM. Memoria este spaţiul de lucru primar al oricărui calculator. Lucrând în tandem cu CPU (procesorul) are rolul de a stoca date şi de a procesa informaţii ce pot fi procesate imediat şi în mod direct de către procesor sau alte dispozitive ale sistemului. Memoria este de asemenea legătura dintre software şi CPU.
Tehnologia SRAM foloseşte tot un sistem matricial de reţinere al datelor, dar este de cinci ori mai rapidă, de două ori mai scumpă şi de două ori mai voluminoasă decât memoria SRM. Nu necesită o reîmprospătare constantă, elementul central al unei celule fiind un circuit basculant bistabil. SRAM este folosit pentru memoriile cache datorită vitezei mari .
Înapoi
PLACA DE BAZĂ Placa de bază este un dizpozitiv 'de bază', un 'pământ' pe care 'se plantează' celelalte componente. Este componenta pe care se implantează procesorul, pe care se află sloturile de extensie, pe care se află memoria cache L2. Pe lângă această funcţie, de suport pentru celelalte componente, are rolul de a regla şi distribui tensiune procesorului şi celorlalte componente. O placă de bază de calitate are variaţii mici al intensităţii curentului 'livrat' şi mai multe valori ale tensiunii pe care o poate furniza. Pe o placă de bază se află următoarele componente: soclul pentru procesor (interfaţa) - un 'socket' în care se introduce procesorul . Socket 1 - 169 pini, lucrează la tensiunea de 5V suportă procesoarele 486 DX2 şi DX4 Placa de bază mai include controllere şi conectori pentru hard-disk, floppy-disk, tastatură, port serial, opţional PS/2 şi USB.
Înapoi
Hard Disk-ul Interfaţa pentru hard-disk poate fi inclusă (în cele mai multe cazuri este) pe placa de bază sau poate fi achiziţionată ca placă de extensie separată. Controllerele pentru hard-disk, ca şi hdd-urile de altfel, pot fi de două tipuri constructive: IDE (EIDE) sau SCSI (Small Computer System Interface). Hard-diskurile SCSI necesită un controller special, interfaţa SCSI fiind mai avansată decât EIDE, mai scumpă, cu performanţe mai mari, având avantajul de a putea conecta pe acelaşi controller şi cablu scannere, hard-diskuri, unităţi floppy, cdrom, etc, un număr total de 8 device-uri SCSI suportate simultan. Avantajele SCSI sunt multiple: poate conecta pe aceeaşi magistrală 8 deviceuri diferite simultan (IDE - 2 device-uri şi acele HDD sau CD-ROM); lungimea panglicii SCSI - 10-25 m, viteza maximă 80Mb/sec wide ultra2 SCSI; gabaritul redus. SCSI utilizează cozi de mesaje. Mecanismele bazate pe astfel de cozi sunt integrate pe scară tot mai largă în sistemele de operare moderne (WindowsNT). Hard-diskurile SCSI au fost întotdeauna cu un pas în faţa celor IDE, astfel capacităţile au fost mai mari şi viteza de transfer net superioară, cel mai rapid hard-disk IDE actual are o rată de transfer maximă de 66Mb/sec (UDMA/66). Mărimile hard-diskurilor singulare sunt cuprinse între 20Mb şi 4T. Această capacitate poate fi extinsă prin intermediul discurilor RAID sau prin tehnologia de clustering (conectarea mai multor hdd-uri astfel ca sistemul să le vadă ca fiind unul singur; această tehnologie este folosită şi în procesarea paralelă). ÎnapoiSlot-urile Mai există pe placa de bază sloturile în care se pot introduce plăci de extensie (modemuri, placi video, plăci de reţea, plăci de sunet, etc). Sloturile pot fi diferenţiate în funcţie de diferenţele constructive: VL-BUS, ISA, EISA, PCI, PCMCIA, AGP. Interfaţa VL-BUS este depăşită, interfaţa ISA este încă folosită cu succes, fiind prezentă pe majoritatea plăcilor de bază de generaţie nouă. PCI este cea mai folosită interfaţă, oferind rate de transfer mari la preţuri rezonabile în prezent. A fost introdusă cu ~5 ani în urmă urmând standardului EISA . PCMICA este destinat utilizatorilor de calculatoare portabile, oferind conectivitate rapidă, autoconfigurare. Aceste plăci sunt extraordinar de mici (şi de scumpe), fiind de mărimea unei cartele telefonice, duble ca grosime. Toate aceste tipuri de sloturi diferă între ele, există totuşi sloturi PCI/ISA shared în care se pot introduce plăci PCI sau plăci ISA.
Porturile seriale sunt destinate conectării în exterior a deviceurilor care sunt cam puţine: modem/mouse. Versiunile noi posedă cache şi o interfaţă ce 'gândeşte' singură degrevând procesorul (UART 16550). Modem-urile Modemurile sunt dispozitive destinate conectării între calculatoare cu ajutorul liniei telefonice. Pot fi de două tipuri constructive: interne şi externe. Modemurile interne se instalează într-un slot PCI sau ISA având integrat portul serial propriu. Oferă conectări la viteze cuprinse între 600bps şi 56700bms. Unele versiuni oferă şi capabilităţi fax şi voice, viteza maximă de primire/trimitere a unui fax fiind de 14400bps. Există un număr mare de protocoale de corecţie şi compresie pentru modemuri, ce au rolul de a păstra integritatea datelor transmise (V32/V42,K5Flex,etc). ÎnapoiPlăcile Video Plăcile video sunt dispozitive ce fac legătura între processor/system şi monitor. Au rolul de a afişa pe monitor datele procesate de CPU (de fapt rezultatul acestor procesări). Se conectează pe placa de bază printr-un slot ISA/PCI sau AGP. Plăcile video pot conţine acceleratoare 3D care degrevează procesorul, versiunile profesionale incluzând chiar 2 procesoare 3D pe placa video (ELSA Guillemond). Sunt dotate cu memorie (VRAM) între 512k (Trident) şi 96Mb (ElsaG). Reprezintă o componentă importantă a sistemului, viteza sa influenţând în mare parte performanţa sistemului. în funcţie de cantitatea de memorie existentă pe placa video; rezoluţiile la care poate lucra sunt 640x480, 800x600, 1024x764, etc. Plăcile video bune oferă şi o rată de reîmprospătare a imaginii optimă ce reduce riscul apariţiei afecţiunilor oculare. ÎnapoiPlăcile de Sunet Plăcile de sunet sunt dispozitive ce au rolul de a reda informaţia binară sub formă de sunet, sau de a converti sunetele în format .bin. Astfel o placă de sunet se conectează la slotul ISA/PCI, apoi la CD-ROM printr-un cablu separat. |
|
Copyright © 2010 Competenţe Digitale