Concepte de bază ale Tehnologiei Informaţiei (IT)
Drepturi de acces

Există diferite modalităţi de protejare a datelor. Câteva dintre acestea sunt:

  • accesul fizic la calculator este restricţionat;
  • adoptarea unei politici de parolare corespunzătoare;
  • stabilirea drepturilor pe care le are fiecare utilizator;
  • copierea datelor în mod regulat;
  • criptarea fişierelor la care se lucrează;
  • folosirea programelor anti-virus;
  • folosirea programelor de securitate tip firewall.

Parolele stabilite trebuie concepute astfel încât să fie foarte greu de descoperit de persoane neautorizate. Pentru aceasta se recomandă ca aceste parole să nu conţină date personale ale utilizatorului, ca şi folosirea unor parole generate automat de către calculator.

http://www.didactic.ro

Cât de liber este un program free

Programele de tip freeware, freesoftware, shareware şi public domain, se pot afla în situaţia de a nu fi înregistrate la ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor), iar atunci acel autor nu poate avea absolut nici o pretenţie de la acei utilizatori care se folosesc de creaţia sa, modificând-o după bunul lor plac.

Freeware este un program pentru calculator cedat gratuit şi uneori disponibil prin internet sau prin grupurile de utilizatori. Un producător de programe independent poate oferi un produs sub formă de freeware, fie pentru satisfacţia sa personală, fie pentru a vedea reacţia utilizatorilor interesaţi, eventual la versiuni preliminarii celor finale. Producătorii de freeware îşi păstrează adesea (cu condiţia înregistrării la ORDA) toate drepturile de autor şi utilizatorii nu sunt întotdeauna liberi să copieze sau să distribuie mai departe astfel de produse.

Freesoftware este software distribuit gratuit şi însoţit de codul sursă. Utilizatorii sunt liberi să-l folosească, să-l modifice sau să-l distribuie mai departe, cu condiţia ca modificările să fie marcate clar şi specificaţia de copyright a autorului original să nu fie ştearsă sau modificată. Spre deosebire de freeware, în cazul căruia utilizatorul uneori nu are permisiunea de a efectua modificări, software-ul gratuit este protejat de un contract de acordare a licenţei. Software-ul gratuit este un concept introdus pe piaţă de Free Software Foundation din Cambridge, Massachusetts.

Shareware este software-ul pentru care au fost înregistrate drepturile de autor şi care este distribuit pentru a fi încercat de potenţialii cumpărători. Utilizatorilor li se solicită ca, în cazul că vor să continue folosirea programului după perioada de probă, să plătească autorului o anumită sumă de bani.

Public domain (domeniul public) reprezintă un set de lucrări, care conţin muncă creativă, cum ar fi cărţi, piese muzicale, sau programe, care nu intră sub incidenţa legii dreptului de autor, sau a altui sistem de protecţie. Lucrările de domeniu public pot fi copiate, modificate sau utilizate gratuit, în orice mod şi cu orice scop. Multe din informaţiile, textele şi programele din internet sunt de domeniu public, dar lucrările cu drepturi de autor înregistrate chiar dacă au fost introduse pe internet, nu apar în domeniu public. Aici, în replică, intră aşa numitele proprietary software, adică programul pentru care au fost înregistrate drepturile de autor de către o persoană sau o firmă şi care nu poate fi utilizat decât prin cumpărarea unei licenţe sau prin obţinerea acordului posesorului.

Licență. Drept de autor. Operă intelectuală. Ce înseamnă?

Ce este dreptul de autor

Dreptul de autor este dreptul autorului unei opere intelectuale de a decide cum poate fi folosită creația sa de către utilizatori. Atunci când creează o operă, autorul o poate "înscrie" într-o licență de utilizare.

Ce înseamnă licență

Licența este permisiunea pe care autorul o acordă utilizatorilor pentru a-i folosi opera. Licența va specifica și condițiile în care utilizatorul se poate folosi de creația autorului.

În practică, termenul de licență poate lua mai multe sensuri:

  • De multe ori, vom folosi pluralul licențe pentru a desemna, de fapt, numărul de instalări permise pentru un anumit produs software.
  • Uneori nici nu e vorba de instalări, ci numărul de accesări simultane la serviciile unui software; sau numărul de utilizatori sau PC-uri ce pot accesa servicii.
  • Alteori vom desemna prin licență un produs: cutie cu manual, textul tipărit al licenței și suportul fizic pentru stocarea operei.

Operă intelectuală?

Desemnează produsul unui efort intelectual în urma căruia rezultă un bun intangibil dar utilizabil.

Software, muzică, invenții, imagini, texte, simple idei sau chiar reproduceri, cum sunt concertele... Asta ar fi o listă foarte scurtă, care nu cuprinde tot spectrul, dar care ne ajută să ne facem o idee.

Atenție: Nu trebuie să confundăm opera intelectuală cu suportul fizic al acesteia, cu modalitatea de expresie sau cu produsele ce le înglobează.

sursa: https://www.microsoft.com

 
Copyright © 2010 Competenţe Digitale