Concepte de bază ale Tehnologiei Informaţiei (IT)
World Wide Web

Ce este World Wide Web ?

World Wide Web, cunoscut şi sub numele de WWW, W3 sau Web, reprezintă cel mai utilizat şi mai atractiv serviciu Internet. În traducere aproximativă aceasta înseamnă “ţesătură răspândită în întreaga lume”. Metafora este sugestivă, deoarece serviciul WWW acoperă ca o pânză de păianjen întreaga lume. Pânza este formată dintr-o colecţie de documente specifice acestui serviciu, conectate logic între ele, denumite hipertexte.

Un hipertext este un document care conţine pe lângă text, imagini, sunete (într-un cuvânt, elemente multimedia) şi legături către alte documente de tip hypertext, care pot fi localizate pe orice server Web din reţeaua internet.

Hipertextele sunt denumite deseori pagini Web. Să presupunem, de exemplu, că doriţi să creaţi o pagină web despre câini. Probabil în cadrul paginii veţi avea legături către alte pagini ce conţin principalele categorii de rase de câini. În cadrul paginii fiecărei categorii, veţi crea legături către paginile care conţin informaţii despre fiecare rasă în parte.

O legătură dintr-un hipertext poate deci să conducă către un alt hipertext, dar şi către alte resurse: un fişier ce conţine text, imagini sau sunete, un grup de ştiri, un server FTP, etc. în plus, resursa către care se creează legătura poate fi de pe un calculator din reţeaua Internet situat oriunde pe glob.
Consultarea informaţiilor organizate sub formă de hipertexte se realizează cu ajutorul unui program special, denumit browser. Utilizând un browser, utilizatorii serviciului WWW au posibilitatea de a se “mişca liber” pe reţea, de la un document la altul, indiferent de serverul pe care documentele sunt memorate, motiv pentru care această operaţie a fost denumită sugestiv “navigare”.
În acest fel, World Wide Web, reprezintă un nou mod de organizare a informaţiilor din reţeaua Internet, un spaţiu informaţional universal, comun tuturor, o modalitate de comunicare flexibilă şi creativă.

Localizarea resurselor Internet

Pentru a localiza o resursă Internet, trebuie să specificăm unde se găseşte resursa respectivă. Specificatorul resursei se numeşte URL (Uniform Resource Locator) şi poate fi privit ca o extindere a noţiunii de specificator de fişier: trebuie să specificaţi atât fişierul şi directorul în care acesta se află, cât şi calculatorul din reţeaua Internet pe care este stocat fişierul respectiv, precum şi modul în care poate fi transferat pe reţea.
Ca şi la fişiere, specificarea unei resurse Internet se poate face în mod absolut sau relativ.
Un URL specificat în mod absolut are sintaxa:
protocol:\\domeniu\cale\fisier.extensie

Atentie! Un URL nu conţine spaţii!

Protocol reprezintă protocolul utilizat pentru transferul fişierului.
De exemplu:
http indică faptul că fişierul este o pagină Web;
news indică un articol al unui grup de ştiri;
ftp indică un fişier care poate fi transferat de pe un server FTP;
file indică un fişier local.

În august 1991, sir Tim Berners-Lee publica primul site de Internet şi punea bazele World Wide Web. Acesta este în prezent director al World Wide Web Consortium (W3C), organizaţia ce tutelează standardele Web-ului. În anul 1999, revista „Time” l-a numit pe sir Berners-Lee unul dintre cei mai importanţi oameni ai secolului 20.
Copyright © 2010 Competenţe Digitale