computer

Pictograme

sursa: http://windows.microsoft.com/ro-RO/windows-vista/The-desktop-overview

Desktopul este zona principală a ecranului pe care o vedeţi atunci când deschideţi computerul şi faceţi log on la Windows. La fel ca suprafaţa unui birou, acesta serveşte drept spaţiu de lucru. Atunci când deschideţi programe sau foldere, acestea apar pe desktop. De asemenea, aveţi posibilitatea să aşezaţi elemente pe desktop, cum ar fi fişiere sau foldere şi să le aranjaţi după preferinţă.

Desktopul este uneori definit în linii mari ca loc pentru bara de activităţi şi bara laterală Windows. Bara de activităţi se află în partea de jos a ecranului. Aceasta arată ce programe sunt în execuţie şi vă permite să comutaţi între ele. De asemenea, aceasta conţine butonul Start , utilizat la accesarea programelor, a folderelor şi a setărilor computerului. Pe marginea ecranului, Bara laterală conţine mici programe denumite gadgeturi.

Unde a dispărut desktopul?

Deoarece programele se execută pe desktop, desktopul este adesea ascuns parţial sau în totalitate. Dar se află tot acolo, dedesubtul tuturor. Pentru a vedea întregul desktop fără a închide programele sau ferestrele deschise, faceţi clic pe butonul Afişare desktop de pe bara de activităţi. Desktopul este afişat. Faceţi clic din nou pe pictogramă pentru a restabili toate ferestrele aşa cum au fost.

Lucrul cu pictogramele de pe desktop

Pictogramele sunt imagini mici care reprezintă fişiere, foldere, programe şi alte elemente. Când porniţi prima oară Windows , veţi vedea cel puţin o pictogramă pe desktop: Coşul de reciclare. Este posibil ca producătorul computerului să fi adăugat alte pictograme pe desktop. În continuare, sunt afişate câteva exemple de pictograme de pe desktop.

Dacă faceţi dublu clic pe o pictogramă de pe desktop, elementul pe care îl reprezintă se deschide sau porneşte. De exemplu, dacă faceţi dublu clic pe pictograma Internet Explorer, porneşte Internet Explorer.

Adăugarea şi eliminarea pictogramelor de pe desktop

Aveţi posibilitatea să alegeţi care pictograme să apară pe desktop; o pictogramă poate fi adăugată sau eliminată oricând. Unele persoane preferă ca desktopul să fie curat, ordonat, cu numai câteva pictograme sau fără pictograme. Alte persoane amplasează zeci de pictograme pe desktop, pentru a avea acces rapid la programele, fişierele şi folderele utilizate frecvent.

Dacă urmăriţi să aveţi acces rapid din desktop la fişierele sau programele preferate, creaţi comenzi rapide pentru acestea. O comandă rapidă este o pictogramă care reprezintă mai degrabă o legătură la un element, decât elementul însuşi. Atunci când faceţi dublu clic pe o comandă rapidă, elementul se deschide. Dacă ştergeţi o comandă rapidă, numai comanda rapidă este eliminată, nu şi elementul original. Comenzile rapide se identifică prin săgeata de pe pictogramă.

O pictogramă de folder (stânga) şi o pictogramă de comandă rapidă (dreapta)

Pentru a adăuga o comandă rapidă pe desktop

  1. Găsiţi elementul căruia îi creaţi o comandă rapidă.
  2. Faceţi clic cu butonul din dreapta pe element, faceţi clic pe Trimitere la, apoi faceţi clic pe Desktop (creare comandă rapidă). Pictograma de comandă rapidă apare pe desktop.

Adăugarea sau eliminarea pictogramelor comune de pe desktop

Pictogramele comune de pe desktop includ Computer, folderele personale, Reţea, Coş de reciclare, Internet Explorer şi Panou de control.

  1. Faceţi clic cu butonul din dreapta pe o zonă goală de pe desktop, apoi faceţi clic pe Personalizare.
  2. În panoul din stânga, faceţi clic pe Modificare pictograme desktop.
  3. Sub Pictograme pe desktop, bifaţi caseta de selectare pentru fiecare pictogramă pe care o adăugaţi pe desktop sau debifaţi caseta de selectare pentru fiecare pictogramă pe care o eliminaţi de pe desktop, apoi faceţi clic pe OK.

Pentru a elimina o pictogramă de pe desktop

Faceţi clic cu butonul din dreapta pe pictogramă, apoi faceţi clic pe ştergere. Dacă pictograma este o comandă rapidă, numai comanda rapidă se elimină; elementul iniţial nu se şterge.

Mutarea pictogramelor

Windows aşează pictogramele una sub alta, în coloane, în partea stângă a desktopului. Dar această aranjare nu este definitivă. Mutaţi o pictogramă prin glisarea ei către o nouă amplasare de pe desktop.

De asemenea, Windows poate să aranjeze automat pictogramele. Faceţi clic cu butonul din dreapta pe o zonă goală de pe desktop, faceţi clic pe Vizualizare, apoi pe Aranjare automată. Windows grupează pictogramele în colţul din stânga sus şi le blochează la locul lor. Pentru a debloca pictogramele astfel încât să poată fi mutate din nou, faceţi clic din nou pe Aranjare automată, ştergând bifa de lângă aceasta.

În mod implicit, Windows spaţiază pictogramele în mod egal pe o grilă invizibilă. Pentru a amplasa pictogramele mai apropiate sau cu mai multă precizie, dezactivaţi grila. Faceţi clic cu butonul din dreapta pe o zonă goală de pe desktop, faceţi clic pe Vizualizare, apoi pe Aliniere la grilă pentru a o debifa. Repetaţi aceşti paşi pentru a activa din nou grila.

Selectarea mai multor pictograme

Pentru a muta sau a şterge o serie de pictograme simultan, trebuie mai întâi să le selectaţi pe toate. Faceţi clic pe o zonă goală de pe desktop şi glisaţi mouse-ul. Înconjuraţi pictogramele pe care doriţi să le selectaţi cu dreptunghiul care apare. Eliberaţi apoi butonul mouse-ului. Acum pictogramele pot fi glisate sau şterse ca grup.

Ascunderea pictogramelor de pe desktop

Dacă doriţi să ascundeţi temporar toate pictogramele de pe desktop fără a le elimina, faceţi clic cu butonul din dreapta pe o zonă goală de pe desktop, faceţi clic pe Vizualizare, apoi pe Afişare pictograme de pe desktop pentru a debifa caseta de selectare pentru acea opţiune. Acum, nu mai este afişată nicio pictogramă pe desktop. Le readuceţi la locul lor făcând clic din nou pe Afişare pictograme de pe desktop (Show Desktop Icons).

Sistemul de operare Windows

Sistemul de operare Windows este extrem de flexibil. Cel mai uşor mod de a-l utiliza este de a puncta din loc în loc cu ajutorul mouse-ului. Se pot indica cu ajutorul mouse-ului comenzi de meniu, pictograme de program (icon), selectări rapide pe desktop sau butoane din bara de instrumente. Simbolurile grafice prezente pe ecran pentru declanşarea diverselor activităţi se numesc pictograme sau icon-uri. Pictograma reprezintă o cale scurtă (shortcut) de ajungere la adresa fişierului executabil al programului care se doreşte a fi lansat în execuţie. Pictogramele pot fi create şi pentru directoarele (foldere) şi/sau fişierele care se găsesc în structura discului fix. Pictogramele sunt reprezentate prin mici simboluri grafice, prestabilite pentru majoritatea programelor sau la alegere dintr-o bibliotecă (colecţie). Aranjarea pictogramelor se poate face prin accesarea într-o zonă liberă a desktop-ului cu butonul drept al mouse-ului şi alegerea variantei dorite: după nume, tip, mărime, dată; sau autoaranjare care nu permite mutarea pictogramei în altă zonă a desktop-ului. Simbolurile sunt însoţite de un nume care se poziţionează sub acestea şi care poate fi editat la alegere.

La instalarea sistemului Windows pe Desktop se afişează obligatoriu următoarele icon-uri:
My Computer - un grup de programe care:
- oferă acces la unităţile de disc ale calculatorului;
- permite diverse configurări prin opţiunea Control Panel;
- permite configurări referitoare la imprimante, prin opţiunea Printers;
- oferă posibilitatea algerii configurărilor necesare pentru conectarea calculatorului la alte sisteme de calcul, prin linia telefonică (DialUp Networking).
Network Neighborhood - permite vizualizarea calculatoarelor conectate într-o reţea şi accesul la resursele acestora: unităţile de disc, fişiere, imprimante şi echipament de comunicaţie.
Internet Explorer - permite o utilizare facilă a Internet-ului, evident cu condiţia ca sistemul de calcul să fie conectat la Internet.
Recycle Bin - "lada de gunoi" a sistemului de operare. Acest program captează toate datele care au fost şterse numai prin metode ce ţin de Windows. Restaurarea datelor, în acelaşi loc de unde au fost şterse, se poate face din fereastra deschisă, prin dublu clic pe icon-ul Recycle Bin şi alegerea opţiunii Restore a meniului File. Stergerea datelor din Recycle Bin se face prin selectarea opţiunii Empty

Cum să faci o pictogramă invizibilă pe desktop!

Trucul acesta funcţionează numai pentru desktop şi foldere!!!
Începeţi prin a da click dreapta pe My computer, apoi click pe Propieties.
În registrul Advanced click pe Settings din rubrica Performance.
Apoi în registrul Visual Effects dacă nu aveţi bifată opţiunea Use drop shadows for icon labels on the desktop bifaţi-o!
Continuaţi bineînţeles prin confirmarea cu OK!
În paşii următori trebuie să daţi click dreapta pe folderul cu pricina, selectaţi Proprieties, apoi din registrul Customize click pe Change Icon !
În fereastra ce va apărea căutaţi câteva spaţii goale şi click pe unul dintre ele, apoi confirmaţi cu OK!

Icon-ul folder-ului va dispărea!
Acum trebuie sa ascundeţi şi numele!
Click dreapta pe Folder, selectaţi Rename şi ţinând apăsată tasta ALT introduceţi (cât de cât repede) numerele: 0, 1, 6, 0 (ATENŢIE FĂRĂ VIRGULE) - La mine a trebuit să folosesc NumPad-ul şi tasta ALT din dreapta pentru această operaţie.
În final apăsaţi tasta Ent.

Surse:

  • http://ro.wikipedia.org/wiki/Pictogram%C4%83
  • http://windows.microsoft.com/ro-RO/windows-vista/Add-or-remove-icons-from-the-desktop
  • http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t423344.html

material realizat de elevul Assani Alexandru Dan, clasa a XI-a, mai 2011







Copyright © 2010 Competenţe Digitale