computer

Desktop: data şi ora, volumul, opţiuni desktop de afişare (de exemplu: opţiuni pentru fundal, screen saver, diverse opţiuni de setare). Utilizarea opţiunii Print Screen.

Suprafaţa de lucru a monitorului se numeşte desktop. Ea este formată din imaginea de fundal pe care se găsesc pictograme (reprezentări grafice sugestive ale aplicaţiilor). De obicei, în partea de jos a desktop-ului se gaseşte bara cu programe active (Taskbar). Aceasta conţine:

 • Bunonul Start - acesta conţine meniul Start, ce conţine următoarele opţiuni: Programs (programele instalate şi accesoriile sistemului de operare), Documents (documentele deschise recent), Settings (panoul de control pentru configurarea sistemului, imprimantele instalate, conexiunea la reţea), Search (pentru căutarea fişierelor), Run (pentru lansarea în execuţie a programelor), Shut Down (pentru închiderea sau repornirea calculatorului).
 • butoane ale aplicaţiilor active - sistemul de operare Windows permite lansarea în execuţie a mai multor aplicaţii simultan. Acestea se vor găsi în Taskbar sub forma unor butoane ce conţin pictograma şi denumirea aplicaţiei. Trecerea de la o aplicaţie la alta (fară a se închide precedentele) se numeşte comutare şi se face prin clic pe butonul aplicaţiei.
 • Zona de configurarea a sistemului - aceasta conţine butoane ce conţin pictograme şi etichete informative (poziţionarea cursorului mouse-ului peste buton). Printre aceste butoane sunt: data şi ora, volumul, conexiunea la reţea, imprimanta, antivirusul, etc. Modificarea parametrilor acestor aplicaţii se face prin dublu clic pe butonul respectiv şi clic pe butonul Apply.

Personalizarea barei cu aplicaţii se face prin clic dreapta pe aceasta într-o zonă liberă, caz în care se va deschide un meniu cu următoarele opţiuni:

 • Cascade Windows - permite aranjarea ferestrelor aplicaţiilor active în cascadă, adică suprapuse;
 • Tile Windows Horizontal - permite aranjarea ferestrelor aplicaţiilor active pe orizontal, astfel încât să se poată vizualiza simultan conţinutul tuturor ferestrelor deschise;
 • Tile Windows Vertical - permite aranjarea ferestrelor aplicaţiilor active pe vertical, astfel încât să se poată vizualiza simultan conţinutul tuturor ferestrelor deschise;
 • Show the desktop- permite afişarea desktopului, toate ferestrele deschise fiind trecute în taskbar;
 • Lock the taskbar - dezactivarea acestei opţiuni permite realizarea operaţiilor de mutare şi redimensionare a barei cu aplicaţii;
 • Properties - permite ascunderea barei atunci când se trece cu cursorul mouse-ului peste ea (Auto hide taskbar), modificarea modului de afişare a meniului Start (Start Menu - Customise sau Classic Start Menu - Customise).

Personalizarea suprafeţei de lucru:
- clic dreapta pe desktop şi din meniul contextual se alege opţiunea Properties
- sau meniul Start - Settings - Control Panel - Display


Fereastra Display Properties conţine mai multe secţiuni:

 • Themes - conţine un set de teme prestabilite (particularizări ale diferitelor elemente de interfaţă)
 • Desktop - conţine un set de imagini pentru fundalul de pe desktop sau există posibilitatea alegerii unei imagini preferate dintr-un anumit folder (butonul Browse). Aceste imagini pot fi aranjate pe desktop în centru (center), sub formă de mozaic, imaginea fiind redusă ca dimensiune şi multiplicată până la umplerea desktop-ului (tile) sau imaginea poate fi mărită la suprafaţa desktop-ului (strech).
 • Screen Saver - permite protejarea ecranului atunci când nu se lucrează la calculator. Se poate stabili ca după un interval de timp în care calculatorul nu este folosit, să se afişeze automat o imagine. Pentru fiecare imagine se pot stabili anumiţi parametrii: frecvenţa de apariţie, viteza, mesaj afişat, etc.(butonul Settings). Previzualizarea setărilor stabilite se poate face acţionând butonul Preview. Se poate stabili o parolă pentru protejarea ecranului (Pasword Protect). Pentru reluarea lucrului la calculator se mişcă mouse-ul sau se apasă o tastă, iar imaginea stabilită pentru screen saver dispare.
 • Appearance - permite stabilirea aspectului fiecărui element de interfaţă de pe desktop. Se poate alege una din opţiunile din lista Scheme sau se poate configura după preferinţe (butonul Advanced). Din lista Item se alege elementul pentru care se stabileşte aspectul: pictogramă, fereastră, etc.. Se poate stabili dimensiunea (Size) şi culoarea (Color) elementului. Pentru textul elementelor se poate stabili fontul, culoarea, dimensiunea şi stilurile îngroşat sau înclinat. În timpul efectuării setărilor se poate vizualiza efectul setărilor stabilite.
 • Settings - oferă informaţii despre monitor (rezoluţie, număr de culori, etc.) şi despre adaptorul video.

 • Butonul Advanced permite obţinerea informaţiilor despre placa video: capacitatea memoriei video, viteza de împrospătare a imaginii, etc..

Capturarea ecranului reprezintă salvarea imaginii de pe ecran într-o zonă de memorie temporară (Clipboard), în vederea copierii acesteia într-o altă aplicaţie. De exemplu, pentru realizarea acestui site au fost capturate imaginii ale meniurilor, ferestrelor, etc. diferitelor aplicaţii. Realizarea capturilor de ecran se realizează astfel:

 • se deschide aplicaţia a cărei imagine dorim să o capturăm;
 • se acţionează tasta Print Screen pentru a captura întreg ecranul, sau ALT şi Print Screen pentru a captura doar fereastra activă;
 • se deschide aplicaţia în care dorim să inserăm captura de ecran;
 • se alege opţiunea Paste (prin clic dreapta sau din meniul Edit) sau CTRL + V sau SHIFT + tasta Insert;
 • dacă se doreşte prelucrarea imaginii capturate, se foloseşte aplicaţia Paint. De exemplu, pot fi decupate porţiuni din imagine .


Copyright © 2010 Competenţe Digitale