computer

Pornirea/oprirea corectă/repornirea calculatorului.
Închiderea unei aplicaţii care nu răspunde

Pornirea calculatorului se face prin apăsarea comutatorului Power-on al unităţii centrale şi a comutatorului monitorului (pornire la rece).
Astfel, curentul electric trece prin circuitele memoriei ROM, ceea ce face ca programul preîncărcător să iniţializeze echipamentele periferice, să verifice configuraţia hardware a calculatorului şi să încarce programul încărcător în memoria RAM pentru lansarea în execuţie a sistemului de operare.
Pe parcursul acestor operaţii utilizatorul este informat pe monitor despre starea de funcţionare a calculatorului.
Dacă, la ultima închidere a calculatorului, a fost uitat un disc în unitatea de floppy sau CD-ROM, vor apărea probleme la încărcarea sistemului de operare. Trebuie scos acel disc pentru ca încărcarea sistemului de operare să se facă de pe hard-disc.

Repornirea calculatorului se face prin butonul Reset al unităţii centrale sau din meniul Start - opţiunea Shut Down (Turn off computer) - opţiunea Reset (pornire la cald).
În acest caz, calculatorul nu este deconectat de la alimentarea cu curent electric, deci se sare peste etapele de iniţializare a echipamentelor periferice şi verificarea configuraţiei calculatorului. Practic, se reîncarcă sistemul de operare. Aceasta operaţie este necesară atunci când:
- este instalat un program nou (dacă acesta o cere);
- calculatorul nu mai răspunde comenzilor (s-a blocat).
Pentru Restart se mai foloseşte combinaţia de taste CTRL+ALT+DELETE.
Repornirea şi închiderea calculatorului se face după ce au fost salvate datele, deoarece acestea sunt neremanente în memoria RAM.

Închiderea calculatorului se face astfel: meniul Start - opţiunea Shut Down (Turn off computer) - opţiunea Shut Down (Turn Off) sau ALT şi F4, urmând toate etapele indicate pe monitor.
Dacă la închiderea calculatorului au rămas deschise aplicaţii, sistemul de operare informează utilizatorul despre acest lucru, cerând salvarea sau nu.
Dacă sistemul de operare nu conţine un program care să deconecteze calculatorul automat de la alimentarea cu curent electric, atunci acţionaţi comutatorul Power On.

Copyright © 2010 Competenţe Digitale