Utilizarea triggerelor (declanşatoarelor) pentru crearea unei expuneri de diapozitive interactivă în PowerPoint

declansatoare.ppsx

Triggerele (înrudite cu animațiile) vă permit să adăugați surprize diapozitivelor, invitându-i pe cei care vizualizează să participe și să se simtă bine.

Un trigger nu este altceva decât un element din diapozitivul PowerPoint — poate fi o imagine, o formă, un buton sau chiar un paragraf sau casetă text — care declanșează o acțiune atunci când faceți clic pe el. Această acțiune poate fi un sunet, un film sau o animație, cum ar fi un text devenind treptat vizibil în diapozitiv.

Altă utilizare a triggerelor: aveți posibilitatea să creați un set de întrebări și răspunsuri într-un diapozitiv și să stabiliți variantele de răspuns ca triggere care arată care răspuns este corect și care este incorect.

Câteva aspecte despre triggere:

Oricând doriți să aveți un efect de animație, un film sau un sunet într-un diapozitiv, aveți posibilitatea să configurați un trigger pentru acestea. Sau, altfel spus: nu aveți posibilitatea să accesați caracteristica Triggere decât dacă unul dintre aceste efecte se află în diapozitiv.

Trebuie să faceți clic direct pe trigger (și nu pur și simplu clic pe diapozitiv) pentru a reda efectele sale înrudite.

Aplicaţie

Imaginați-vă că realizați un diapozitiv pentru o prezentare a biografiei voastre. Trebuie să configurați o imagine (presupunem, a voastră) astfel încât să declanșeze un mic text biografic atunci când faceți clic pe ea.

Configurarea diapozitivului

Începeți cu un aspect care să combine o imagine cu un text:

1.     Porniți PowerPoint; acesta se va deschide cu o prezentare nouă, necompletată. Până acum există doar un diapozitiv, după cum observați în fila Diapozitive din partea stângă a ferestrei.

2.     Inserarea unui diapozitiv nou.

3.     În panoul de activitate Aspect diapozitiv căutați un aspect denumit Titlu, conținut și text, care conține spațiu pentru imagine în partea stângă și o listă în partea dreaptă. (Păstrați indicatorul mausului pe opțiunile aspectului pentru a vizualiza SfaturileEcran care vă afișează denumirile aspectelor.) Faceți clic pe aspectul dorit pentru a-l aplica noului diapozitiv.

Inserarea triggerului

Acum veți insera elementul care va servi drept trigger — în acest caz, o imagine sau o fotografie. Ulterior, îl veți face să se comporte ca trigger.

1.     În acest diapozitiv, în substituentul din partea stângă, inserați o imagine. (Pentru efectele următoare și acest aspect, o imagine orientată vertical este cea mai potrivită.) Metoda pentru a face acest lucru rămâne la alegerea dvs; pictogramele din diapozitiv vă ajută să inserați o miniatură sau o imagine dintr-un fișier din computer.

2.     Utilizând butonul Casetă text  de pe bara de instrumente Desenare inserați sub fotografie o legendă care să indice „Faceți clic pe fotografie pentru detalii!”.

3.     Tastați numele hobby-ului vostru în substituentul titlu (sus) din diapozitiv.

Crearea unei animații

Acum veți aplica un efect de animație textului din listă. Acest efect este reprezentat de acțiunea pe care o va declanșa triggerul.

În substituentul din partea dreaptă a diapozitivului, tastați o listă cu marcatori puncte, care va spune ceva despre hobby-ul vostru.

Animarea acestui text:

Deschideți panoul de activitate Animație particularizată. (Metodă rapidă: faceți clic cu butonul din dreapta pe textul din diapozitiv, apoi faceți clic pe Animație particularizată.)

1.     În diapozitiv, faceți clic în lista cu marcatori.

2.     În panoul de activitate, utilizați butonul Adăugare efect  pentru a aplica un efect Intrare, cum ar fi Mașină de scris în culori.

3.     În diapozitiv sunt afișate numere consecutive alături de fiecare marcator, indicând faptul că marcatorii vor fi redați succesiv. În panoul de activitate, efectul va arăta astfel:

Efectul a fost aplicat fiecărui element (sau paragraf) marcat din substituentul diapozitiv, însă este afișat într-o listă restrânsă din panoul de activitate, astfel încât nu vizualizați decât primul element marcat care are efectul. După cum indică pictograma mouse-ului, fiecare marcator va fi „redat” sau va apărea atunci când faceți clic cu mouse-ului.

4.     Deoarece aceasta va fi o prezentare autoghidată, cel mai bine este ca efectele de animație să fie redate automat. Pentru a modifica modalitatea de pornire, în panoul de activitate faceți clic pe săgeata din partea dreaptă a efectului, apoi faceți clic pe Pornire după anteriorul.

În diapozitiv, toate numerele alăturate textului devin zerouri. Iar în panoul de activitate există acum o pictogramă ceas alăturată efectului.

5.     Pentru a vizualiza cum arată în prezentare, faceți clic pe butonul Expunere diapozitive  din panoul de activitate. Elementele din lista marcată vor fi redate automat în prezentare. (Pentru a reveni la vizualizare normală, apăsați ESC.)

Conectarea triggerului

1.     Acum veți conecta efectul de animație la imagine, pentru ca atunci când faceți clic pe imagine să înceapă redarea animației.

2.     Reveniți la efect în panoul de activitate, faceți clic pe săgeata din partea dreaptă pentru a afișa meniul vertical, apoi faceți clic pe Programare în timp.

3.     Faceți clic pe butonul Triggere din partea stângă jos.

4.     Faceți clic pe Pornire efect când se face clic pe. Veți vedea o listă asemănătoare cu aceasta:

 

 

Lista afișează elemente diferite din diapozitiv, începând cu textul titlului.

5.     Selectați fișierul miniaturii care corespunde imaginii pe care ați inserat-o. În exemplul de mai sus, acesta este Content Placeholder 6. Apoi faceți clic pe OK.

6.     Animația este setată să fie redată atunci când faceți clic pe fotografie, iar efectul va arăta astfel în panoul de activitate:

Principala diferență este că acum efectul se află sub o bară trigger (bara care indică Trigger: Content Placeholder 6), iar bara arată care este triggerul (numele de fișier al imaginii). În diapozitiv există o pictogramă în formă de mână , alăturată fiecărui marcator, care indică faptul că fiecare element marcat are un efect trigger.

Pentru a descoperi numele obiectelor din slide, urmaţi paşii din imaginea de mai jos (HomeArrangeSelection Pane…):

 

7.     Verificați în vizualizarea Expunere diapozitive. În prezentare indicați spre fotografie; indicatorul se transformă într-o mână. Faceți clic pe fotografie și va fi redat efectul text.

Condimentarea acțiunii

Pentru a avea mai multe efecte atunci când faceți clic pe trigger, animați imaginea și adăugați un sunet.

1.     În diapozitiv faceți clic pe imagine și utilizați butonul Adăugare efect pentru a adăuga un efect Accent. Alegeți efectul Creștere/micșorare.

 

În panoul de activitate acest efect este afișat la începutul listei, deasupra barei trigger. Pentru a-l reda ca parte a secvenței declanșate, glisați-l sub bara trigger, deasupra efectului text deja existent. Secvența de efecte arată astfel:

 

2.     Pentru a controla creșterea imaginii, faceți clic pe efectul de accentuare pe care tocmai l-ați mutat în listă, faceți clic pe săgeata din dreapta acestuia pentru a-i afișa meniul, apoi faceți clic pe Opțiuni efect.

3.     Faceți clic pe săgeata alăturată casetei Dimensiune. Lângă Particularizare, modificați 150% în 125%, apăsați tasta ENTER, apoi faceți clic pe OK.

 

4.     Adăugați un efect de sunet aplicând unul care este încorporat în efectul text adăugat anterior (Mașină de scris în culori, efectul intrare care are ca pictogramă stele ascendente):

a)     Faceți clic pe efectul text din listă. (Veți vizualiza doar elementul de sus, restul elementelor fiind restrânse.)

b)    Faceți clic pe săgeata din dreapta acestuia, apoi faceți clic pe Opțiuni efect.

c)     În lista Sunete, selectați sunetul Mașină de scris.

d)    Faceți clic pe OK.

5.     Setaţi prezentarea să se oprească la apăsarea tastei Esc. (Slide Show Set Up Slide Show Loop continuously until ’Esc)

Temă

Realizaţi animaţia descrisă la adresa:

http://www.wiseowl.co.uk/blog/s150/microsoft_powerpoint_custom_animation_triggers.htm