Găzduirea gratuită a unui site - partea 1

Găzduirea gratuită a unui site - partea 2

Criterii de evaluare a siturilor WEB

Realizarea_unui_proiect (document pdf de 185 kb)

Cum urcam un site pe host si domeniu gratuit



Barem de evaluare pentru site-uri:

  • 1p respectarea termenului limită
  • 1p pentru diacritice
  • 1p pentru conținutul site-ului (informații corecte și complete)
  • 1p pentru modul de prezentare a site-ului
  • 0.5p dacă site-ul este postat pe un server
  • 0.5p dacă meniul se regăsește pe toate paginile site-ului
  • 1p dacă toate imaginile sunt nedeformate și clare
  • 1p dacă toate link-urile sunt funcționale
  • 1p dacă site-ul conține animații
  • 1p pentru interactivitate (formular de contact / chestionare / teste grilă, etc.)
  • 1p pentru corectitudinea gramaticală a textului

Sit web

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Noţiunea sit web provine din expresia engleză web site şi desemnează o grupă de pagini web multimedia (conţinând texte, imagini fixe, animaţii ş.a.), accesibile în Internet în principiu orişicui, de obicei pe o temă anume, şi care sunt conectate între ele prin aşa-numite hiperlinkuri. Diversele situri web pot fi create de către o organizaţie, o persoană particulară, instituţii publice etc. Noţiunea apare în limba română scrisă sub trei forme (fără a exista o poziţie oficială care să o favorizeze pe vreuna dintre ele): sit web, website (ca în limba engleză) şi sait web (propusă de lingvistul prof. George Pruteanu).

De obicei un sit web este administrat (creat, întreţinut şi actualizat) de către un aşa-numit webmaster, dar există şi alte posibilităţi:

La începuturile Internetului fiecare sit web se accesa prin indicarea adresei sale numerice specifice (adresa IP), de ex. 155.284.317.027. Ulterior pentru siturile web s-au introdus şi numele de domenii, care permit indicarea adresei respective în mod mult mai comod, prin cuvinte sau nume uşor de reţinut, ca de exemplu 'www.wikipedia.org'. Adresele de situri web trebuie să fie clar stabilite, unice în lume şi chiar garantate pentru posesorul respectiv. Vezi DNS.

Pagina web

Un sit web este alcătuit de regulă din mai multe pagini web. O pagină web este un document creat cu ajutorul limbajului de marcare HTML şi (opţional) limbaje de programare cum ar fi PHP, ASP ş.a. fiind accesibil vizitatorilor prin intermediul protocolului HTTP, care transferă informaţia de la server la browser. Pagina web se numeşte aşa deoarece, afişată pe un monitor, ea se aseamănă cu o pagină de ziar: de obicei paginile web au o lăţime care încape în întregime pe ecran. În schimb, pagina poate fi chiar mult mai înaltă (adâncă) decât înălţimea ecranului, ea putând fi totuşi uşor afişată cu ajutorul funcţiilor normale ale mausului şi browserului folosite, prin "tragere" în sus şi în jos. De asemenea, un sit web poate fi vizualizat pe orice dispozitiv conectat la Internet capabil să afişeze informaţii prin intermediul protocolului HTTP (unele telefoane mobile, PDA-uri, etc.).

Un sit alcătuit din mai multe pagini are de obicei o pagină iniţială sau principală numită homepage, de la care pleacă legături către paginile interioare, secundare. Structurile şi schemele de "navigare" din interiorul siturilor web sunt foarte diferite, în funcţie de scopurile, dorinţele şi posibilităţile ofertantului de informaţii. De obicei această homepage este chiar pagina de start a sitului, pe care ofertantul de informaţii în web o face cunoscută la public drept punct de plecare pentru întregul sit web al său.

Tipuri de situri web după conţinut

Siturile web se pot clasifica după o mulţime de factori, dar principalul factor rămâne subiectul de activitate (sau conţinutul) sitului. Din punct de vedere tehnologic un sit web poate fi alcătuit din orice tipuri de date şi informaţii statice, camere de discuţii, produse şi servicii de vânzare, anunţuri, formulare de completat online, sunete digitalizate, clipuri video, imagini statice şi animate, efecte speciale, meniuri dinamice şi multe, multe altele. Vorbind la un nivel mai înalt, subiectul (tema) unui sit web poate fi: un aşa-numit blog, portal web, catalog web, magazin virtual, bancă, universitate virtuală, bibliotecă, enciclopedie virtuală, revistă web, ziar web şi aproape orice altceva. Un exemplu de sit web oarecum surprinzător este CouchSurfing, un sistem de mijlocire de locuinţe particulare pentru găzduirea pe timpul concediului a călătorilor interesaţi de contacte cu noi persoane particulare şi noi culturi.

Dacă la început nu s-a pus accent prea mare pe latura estetică, în zilele de azi se acordă o importanţă din ce în ce mai mare nu numai conţinutului de informaţii al unui sit web, dar şi esteticii, dinamicii şi atractivităţii lui.

La ora actuală (2007) Internetul conţine sute de milioane de pagini web, pe cele mai variate subiecte şi limbi. În octombrie 2006, Netcraft, o companie de monitorizare a Internetului care produce statistici despre Internet încă din anul 1995, a anunţat că în web există 101.435.235 situri, fiecare cu nume de domeniu propriu unic (faţă de 18.000 situri în august 1995).

Standarde web

Noţiunea de standarde web reprezintă un termen general pentru standardele formale şi alte tehnici specifice care definesc şi descriu aspecte ale World Wide Web. În ultimii ani, termenul a fost frecvent asociat cu tendinţa de însuşire a celor mai bune practici standardizate pentru designul, construirea şi dezvoltarea paginilor web folosind aceste metode. Organizaţia ce coordonează aceste standarde este World Wide Web Consortium.

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sit_web

 

Să presupunem că dorim să realizăm website-ul şcolii în care învăţăm sau orice alt tip de website. În acest scop, trebuie să ţinem seama de următoarele aspecte legate de:

Conţinut

Prezentare

Tehnologie

Acest material a fost preluat şi prelucrat de pe site-ul:
http://portal.edu.ro/index.php/articles/1810?catid=45

Publicarea pe Internet a unui website

Despre modul cum se publică şi întreţine un website, puteţi citi aici.