Folosirea instrumentelor Copiere, Decupare, Lipire

pentru a copia text, imagine

Comenzile Cut, Copy şi Paste sunt comenzi aproape universale. Acestea sunt aproape în toate programele care lucrează pe computer şi au aceleaşi funcţii. Le puteţi folosi când lucraţi cu discuri, programe, dosare, fişiere, text, etc.

Cut (a tăia): Când folosiţi Cut obiectul respectiv (text sau imagine) este şters din locaţia respectivă şi dus în memoria Clipboard. Această informaţie va sta în memoria Clipboard până când folosiţi din nou comanda Cut sau Copy. De fiecare dată când folosiţi comanda Cut sau Copy informaţia din Clipboard este înlocuită cu noua informaţie.

Copy (a copia): Copy este similară cu Cut, doar că obiectul original nu este şters ci rămâne în continuare în locaţia respectivă şi în acelasi timp aceeaşi informaţie este pusă în memoria Clipboard. Aceasta informaţie va sta în memoria Clipboard până când folosiţi din nou comanda Cut sau Copy.

Paste (a lipi): Informaţia din Clipboard poate fi copiată (lipită) oriunde doriţi. Folosind comanda Paste (se citeste peist) informaţia asupra căreia aţi folosit ultima dată comanda Cut sau Copy se poate pune oriunde este poziţionat cursorul.

Clipboard: Clipboard este o memorie în care este stocată informaţia asupra căreia s-a folosit comanda Cut sau Copy. De fiecare dată cand executaţi Cut sau Copy înlocuiţi informaţia veche din Clipboard cu cea nouă. Puteţi folosi Paste de câte ori doriţi. Informaţia din clipboard se pierde odată cu oprirea calculatorului.

Sunt trei modalităţi de folosire a comenzilor Cut, Copy şi Paste. Prin folosirea meniurilor, a tastaturii şi a icon-urilor. Acest mod de lucru este aproape identic la toate programele.

Folosind meniul:
Cut

Paste

Copy
Folosind tastatura:
Cut

Paste

Copy


Folosind icon-urile din bara de unelte:
Cut

Paste

Copy